کاراگینان، محصول صنعتی حاصل از ماکروجلبک
کاراگینان چیست ؟ و چه کاربردی دارد ؟ یکی از موادی که در صنعت کاربرد فراوان دارد و طیف وسیعی از صنایع از آن استفاده می کنند، چسب صنعتی است. این چسب ها به صورت مصنوعی یا از طریق حیوانات و گیاهان حاصل می شود. ماکروجلبک ها نیز تولید کننده چسب صنعتی هستند که به اصطلاح هیدروکلوئیدهای ماکروجلبکی نامیده می شود و در کل شامل 3 دسته آلژینات ها، آگارها و کاراگینان ها می باشد. کاراگینان که یک پلی ساکارید های خارج سلولی است، از جلبک های قرمز استخراج می شود.
کاراگینان یا کاراجینان:
یکی از هیدروکلوئید های پرکاربرد و معروف در ماکروجلبک ها کاراگینان است. واژه کاراگینان از زبان ایرلندی ریشه میگیرد و به معنی خزه ی صخره می باشد. معروف ترین منبع استخراج کاراگینان جلبک کندروس کریسپوس (chondrus crispus) است. کاراگینان به دلیل خواص ژله ای و قوام دهندگی در صنایع مختلف استفاده می شود. بزرگ ترین مزرعه های ماکروجلبک برای تولید کاراگینان در اندونزی و فیلیپین قرار دارد.
کاربردهای کاراگینان
کاراگینان یک ترکیب پرکاربرد در صنایع غذایی و غیر غذایی می باشد. این ماده به دلیل خاصیت ژل کنندگی، قوام دهندگی، ضخامت دهندگی و همچنین سازگاری با محیط زیست، تجزیه پذیری بالا، جاذب آب و قوام مکانیکی مصارف مختلفی دارد. کاراگینان بر اساس روش استخراج و درصد خلوص طبقه بندی شده و در صنایع گوناگون کاربرد پیدا می کنند.

کاراگینان و محصولات لبنی:
کاراگینان باعث بهبود بافت، ضخامت و حلالیت محصولات لبنی می شود. در قدیم، اسکاتندی ها و ایلندی ها دسری به اسم Carrageenan moss داشتند که از جلبک کندروس تهیه می شد. کاراگینان از لخته شدن و همچنین به هم چسبندگی پروتئین شیر یا whey جلوگیری می کند، به همین دلیل کاراگینان در ساخت ماست، پنیر، بستنی، میلک شیک، خامه همزده و دسرها یافت می شود. میزان کاراگینان در محصولات لبنی بین 0.005 تا 0.5 درصد است.
کاراگینان و شیرینی پزی:
امروزه در صنعت شیرینی و دسر از کاراگینان به جای ژلاتین استفاده می شود. استفاده از ژلاتین باعث ایجاد مشکلاتی نظیر سفت شدن و کاهش دلپزی محصولات و کاهش زمان ماندگاری ( 2 روز) می شد. همچنین ژلاتین با منشا حیوانی منجر به بروز بیماری های مشترک بین انسان و دام می شود. از ترکیب شدن کاراگینان با نشاسته، صمغ لوبیا و آرد کنجاک مواد ژله ای با خواص مختلف بدست می آید که فواید ترکیب کردن این مواد، کاهش قیمت، افزایش مقاومت به گرما و بهبود بافت شیرینی و دسر است.

کاراگینان در فراورده های گوشتی:
یکی از افزودنی های مهم در فراورده های گوشتی کاراگینان است. این ماده بهدلیل حالت ژله ای و خاصیت جذب کنندگی آب در حفظ ساختار گوشت به خصوص گوشت های کم چرب که قوام پایینی دارند، نقش دارد. کاراگینان باعث ابدار و ترد شدن محصولات گوشتی مانند کالباس، بیکن، همبرگرهای نیمه اماده می شود.
کاراگینان در خمیردندان ها:
یکی از بزرگ ترین کاربرد های غیر غذایی کاراگینان، در خمیر دندان های با کیفیت به عنوان ویسکوز دهنده می باشد. خمیر دندان های مدرن از مخلوط ترکیبات سنتتیک و طبیعی در یک فاز تشکیل شده اند که هیدروکلئویید ها، ترکیبات را به صورت منسجم در می آورد.
بازار فروش کاراگینان
بازار سالانه محصولات حاصل از ماکروجلبک ها حدود 5.5 الی 6 میلیارد دلار ارزش دارد که بیشترین کاربرد در صنعت غذایی با مشارکت 90 درصدی است. در بین محصولات جلبکی، کاراگینان بیشترین رشد را پیدا کرده و تجاری سازی شده است. فراورده های گوشتی با 37% و فراورده های لبنی با 28% از این بازار را به خود اختصاص داده اند.
عوارض کاراگینان, قیمت پودر کاراگینان, کاراگینان, کاراگینان در صنایع غذایی