فعالیت ضد ویروسی فوکوئیدان استخراجی از جلبک های دریایی

فوکوییدان یک هتروپلی ساکارید محلول در آب است که حاوی قند فوکوز و گروههای سولفاته میباشد و در دیواره سلولی جلبکهای قهوه ای و برخی بی مهره گان یافت میشود. ترکیب شیمیایی و ساختاری فوکوئیدان ها ‌متنوع و پیچیده است و از منظر علمی فرایند جداسازی و خالص سازی آن یک عملکرد پیچیده دانشی محسوب می شود. در طی آزمایشات گسترده ای که این تیم دنبال نموده توانسته است با تکنیک بهینه استخراج و تخلیص پیوسته پودر فوکوئیدان با درجه خلوص 70 درصد از جلبک های قهوه ای بومی خلیج فارس تولید و با اثبات شواهد زیستی از جمله بررسی ویژگی زیستی آن نسبت به بومی سازی تولید این محصول در داخل کشور اقدام نماید. این ترکیب با دارا بودن ویژگی بیولوژیکی بالا دارای جنبه های کاربردی فراوانی در صنایع متعدد غذایی ، دارویی، کشاورزی و بهداشتی می باشد. فعالیت ضد ویروسی قوی فوکوییدان در دنیا در مدل ازمایشگاهی و حیوانی به اثبات رسیده است. یافته های محققان نشان داده است که این ترکیب مانع از انواع آنفلوانزا ، از جمله H1N1 (آنفولانزای خوکی)، شبه آنفولانزا و آنفلوانزای مرغی نوع A شامل گونه های  H5N1 , H5N3 وH7N2 میگردد. همچنین یافته‌ها حاکی از آن است که دریافت خوراکی فوکوئیدان حاصل از U. pinnatifida توانست موش‌های آزمایشگاهی را از ابتلا به عفونت HSV-1 محافظت کند، به‌طوری‌که با بقای بیشتر و کاهش زخم همراه بود. همچنین پس از دریافت خوراکی فوکوئیدان فعالیت لنفوسیت‌های T و سلول‌های کشنده طبیعی نیز در موش‌های مبتلابه HSV-1 افزایش‌یافته بود. به‌علاوه تولید آنتی‌بادی‌های خنثی‌کننده نیز پس از دریافت فوکوئیدان به مدت 3 هفته ارتقا یافت؛ بنابراین نتایج فوکوئیدان می‌تواند به‌عنوان یک ترکیب میکروبیساید[1] (ضد میکروب) برای پیشگیری از انتقال HSV عمل کند، به‌طوری‌که سبب مهار مستقیم تکثیر ویروس و تحریک هر دو سیستم ایمنی ذاتی (innate) و اکتسابی (adaptive) خواهد شد. مکانیزم عملکرد فوکوئیدان در پیشگیری از عفونت ویروسی شامل ایجاد  انسداد جایگاه اتصال ویروس به سلول  و مهار چسبندگی ویروس ها به سلول های میزبان می باشد. این تأثیرات منعکس کننده نقش بیولوژیکی فوکوئیدان در طبیعت است، جایی که از جلبک دریایی در برابر پاتوژن های ویروسی در محیط دریایی محافظت می کند. با استناد به شواهد و نتایج محققان فوکوئیدان به عنوان یک ترکیب ضد ویروسی قوی پتانسیل بسیار خوبی برای انجام تحقیقات بر روی ویروس نوظهور کووید-19 دارا می باشد.

کاربرد ترکیبات حاصل از جلبک‌ها در محصولات غذایی
روش‌های نوین تصفیه پساب با استفاده از جلبک‌ها
فهرست